Μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν χθες οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο!
Πτωτική πορεία ακολουθούν σήμερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, κάτι που συνέβη και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αντίθετα χθες η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που κατέγραψε αύξηση, ενδεικτικό των στρεβλώσεων που επικρατούν στην εγχώρια αγορά.
Ειδικότερα, η τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται στην προημερήσια αγορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου στα 313,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 10% χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Το φορτίο προβλέπεται να καλυφθεί από τις μονάδες φυσικού αερίου (39,5%), τις ανανεώσιμες πηγές (27%), τους λιγνίτες (16,7%), τις εισαγωγές (8,7%) και τα υδροηλεκτρικά (3,3%).
Η αντίστοιχη τιμή χθες ήταν 349,80 ευρώ, αυξημένη κατά 5,58% σε σχέση με την Τετάρτη, ημέρα που όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν διψήφια ποσοστά μείωσης των τιμών (με εξαίρεση τη Βουλγαρία). Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Φινλανδία η τιμή υποχώρησε κατά 71%, στη Δανία και τη Σουηδία κατά 43%, στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο κατά 37% και στην Τσεχία κατά 33%.
Tιμή ηλεκτρικού ρεύματος την Πέμπτη στις χώρες της Ε.Ε.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η τιμή κινείται κάτω από τα 140 ευρώ στην ολλανδική αγορά, συγκεκριμένα στα 139,5 ευρώ, υποχωρώντας κατά 10,4% σε σχέση με χθες.
Στο μεταξύ, κυβερνητική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος ζητούν οι βιομήχανοι. Όπως επισημαίνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) η επιδότηση των 65€/Μwh, που δίδεται στις βιομηχανίες για τον μήνα Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις κατά πολύ επαυξημένες τιμές.
«Οι τιμές των 360 ευρώ/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη, τα οποία πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας. Η επίκληση των τιμών που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές δεν αποτελεί πλήρη αιτιολογία για την άνοδο των τιμών στην ελληνική αγορά, διότι αφενός στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού διαπραγματεύεται μόνο το 20%-30% της κατανάλωσης σε κάθε χώρα, αφετέρου στις εν λόγω αγορές η διαπραγμάτευση του φυσικού αερίου γίνεται μέσω των spot αγορών και όχι βάσει των τιμών του προηγούμενου μήνα», σημειώνουν οι πέντε σύνδεσμοι.
Υποστηρίζουν πως είναι πλέον σαφές ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις αρχές του επόμενου έτους, με συνέπεια να είναι καίριο το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας και να τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειονότητα αυτών.
ΓΣΕΒΕΕ: Σε 19 ημέρες τελειώνει το «μηνιάτικο»
Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά. Όπως αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σχεδόν για τα μισά ελληνικά νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους μόλις για 19 ημέρες, ενώ το 60,9% των ερωτηθέντων κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα λάβει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα και στην ενέργεια, σε συνδυασμό με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αποτελούν τα καταλληλότερα μέτρα για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ακρίβεια εκτίναξε τον αριθμό των νοικοκυριών που αύξησαν τις δαπάνες τους για βασικά αγαθά. Το 65,1% των νοικοκυριών αύξησε το 2021 τις δαπάνες του για λογαριασμούς σπιτιού (20% το αντίστοιχο ποσοστό το 2020), το 52,8% για είδη διατροφής (από 26,2%), το 51,9% για θέρμανση (12,9% το 2020) και το 34,7% για υγεία και φάρμακα (26% το 2020).
Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν για ένα στα δύο νοικοκυριά την κατηγορία που έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους. Γενικά, οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν πέρυσι μεσοσταθμικά κατά 12%.
Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Απαισιοδοξία υπάρχει και για φέτος, με σχεδόν έναν στους δύο (45,1%) να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η οικονομική κατάστασή του.
ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.
7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.
7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.
7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.
7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.
7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.
7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.
7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.
7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.
Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης Τέχνης του Λόγου.
ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
6977868000 - 6907847307
esymygdonias@gmail.com
isaakostas@gmail.com
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ FB:
https://www.facebook.com/pg/esymygdonias
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ YOUTUBE
https://www.youtube.com/channel/UC1GX6dXuXx706l-nfsST_8w/videos
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:https://www.e-synews.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?=0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου