Προσχέδιο Προϋπολογισμού με πολλά «αν» κατατέθηκε στη Βουλή. Οι επιπτώσεις της καραντίνας, της καθίζησης του τουρισμού, αλλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να δώσει δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας, αλλά και να βάλει απίθανους αστερίσκους για να βγαίνουν τα νούμερα.
Τη στιγμή που οι επιδημιολόγοι και τα κρούσματα δείχνουν επιδείνωση της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο «βλέπει»… καλύτερες ημέρες βάσει των όσων κατατέθηκαν, με τεράστιο αστερίσκο βέβαια, να «τρέξει» το ευρωπαϊκό ρευστό. Αλλιώς την πατήσαμε.
Για αβεβαιότητα μιλούν οι φορείς, που δεν φάνηκαν και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, ενώ φουλ επίθεση είχαμε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τα οποία έκαναν λόγο για «ανεδαφικό και εκτός τόπου και χρόνου προϋπολογισμό».
Τα δύο σενάρια
Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι η ανάπτυξη το 2021 θα εκτοξευθεί στο 7,5% και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1%, αφού δεν υπάρχει υποχρέωση για πλεονάσματα 3,5%. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφτάσουν και θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης και του React EU, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
Το δυσμενές σενάριο αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 4,5% και το πρωτογενές έλλειμμα θα εκτοξευθεί στο 3% του ΑΕΠ.
Για φέτος, πάντως, προβλέπει βαθιά ύφεση 8,2% και πρωτογενές έλλειμμα 6,23%.
Η παλιά «συνταγή» της φοροδιαφυγής
Ο Προϋπολογισμός θυμίζει και κάτι από… τα παλιά: επαναφέρει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας ως μέτρα για να βρεθούν χρήματα, τα οποία θα φέρουν μόνιμο δημοσιονομικό χώρο μετά το 2022. Για το 2021 δεν υπάρχει καμία μόνιμη φοροελάφρυνση, αφού οι θεσμοί επιτρέπουν μόνο έκτακτα μέτρα. Σημαντική προϋπόθεση, επίσης, είναι να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα, σε συνδυασμό με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με άλλα λόγια, τα λεφτά για φοροελαφρύνσεις θα βρεθούν από τη «δεξαμενή» της φοροδιαφυγής (που δεκαετίες τώρα δεν καταπολεμάται) και από τα δανεικά της Ευρώπης, λόγω κορωνοϊού.
Ο κορωνοϊός θα μας κοστίσει όσο… επτά ΕΝΦΙΑ
Η φετινή «βουτιά» στο ΑΕΠ δείχνει ότι η πανδημία στοιχίζει 16,7 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή πληρώσαμε την τελευταία επταετία σε ΕΝΦΙΑ. Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη του 2021 δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,5 δισ. ευρώ.
Η τεράστια ύφεση φέτος, σε συνδυασμό με τις συνεχείς εκδόσεις ομολόγων, που έφεραν στα κρατικά ταμεία 14 δισ. ευρώ, εκτόξευσαν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 337 δισ. ευρώ (197,4%) το 2020, ενώ του χρόνου θα εκτοξευθεί στα 342 δισ. ευρώ (184,7%).
Η ανεργία φέτος θα αυξηθεί στο 18,6% για να υποχωρήσει του χρόνου στο 16,5%, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 5,8% έπειτα από πτώση φέτος κατά 6%.
Την ίδια ώρα, το προσχέδιο προβλέπει αυξημένες δαπάνες και για τα εξοπλιστικά. Από τα 515.000.000 ευρώ φέτος θα εκτοξευθούν στα 2,5 δισ. ευρώ το 2021. Λεφτά από τον Προϋπολογισμό θα δοθούν και για τις μεταναστευτικές ροές. Προβλέπεται να ανέλθουν σε 564.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 414.000.000 ευρώ καλύπτονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
«Κουβέντα» για τον ΕΝΦΙΑ
Οι έκτακτες ελαφρύνσεις του προσχεδίου δεν έχουν εκπλήξεις. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (κόστος 816.000.000 ευρώ), την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στον ιδιωτικό τομέα (κόστος 767.000.000 ευρώ) και επιδότηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» με (μόλις) 280.000.000 ευρώ.
Σε όλο το προσχέδιο υπάρχει μόλις τρεις φορές η λέξη «ΕΝΦΙΑ». Η πρώτη για το ποσό που θα εισπραχθεί φέτος και οι υπόλοιπες δύο για την ενίσχυση των κατοίκων των μικρών και απομακρυσμένων νησιών.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά για τις νέες αντικειμενικές αξίες, που στην αξιολόγηση των θεσμών η εφαρμογή τους τοποθετείται στα μέσα του 2021, ούτε όμως και για την οποιαδήποτε μείωση του ΕΝΦΙΑ. Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης απομένει μία επιπλέον ελάφρυνση της τάξεως του 8%, αλλά και σκέψεις για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Αυτές οι δηλώσεις έχουν μείνει στο συρτάρι για ανακοινώσεις… εν ευθέτω χρόνο!
ΕΒΕΑ: Πολλές οι αβεβαιότητες – Θέλει στήριξη σε δύο μέτωπα
Την εκτίμηση ότι για να μπορέσει η χώρα να βρει τον δρόμο εξόδου από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα, διατυπώνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Το ένα είναι η αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης, με γενναία μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων. Το δεύτερο, η δημιουργία προϋποθέσεων ταχύτερης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα, με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας υποστήριξε ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για τις διαφαινόμενες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι αν η πορεία της πανδημίας είναι φθίνουσα, η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της την επόμενη χρονιά (ανάκαμψη τύπου V).
Εκτός τόπου και χρόνου οι προβλέψεις λένε τα κόμματα!
Με ομοβροντία επικριτικών σχολίων υποδέχτηκαν στην αντιπολίτευση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας ότι οι βασικές προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης, το έλλειμμα, το μέγεθος της ανεργίας, τα έσοδα και τις δαπάνες κινούνται εκτός πραγματικότητας.
«Οι προβλέψεις του προσχεδίου για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 είναι ανεδαφικές. Προβλέποντας ύφεση φέτος 8,2% και ανάκαμψη 7,5% το 2021, η κυβέρνηση επιμένει σε μια εκρηκτική ανάκαμψη, η οποία, με βάση τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται, είναι απολύτως μη ρεαλιστική και κυοφορεί νέο Μνημόνιο» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου.
Για ύφεση που θα αγγίξει φέτος διπλάσιο νούμερο κάνει λόγο το ΚΙΝ.ΑΛ., προβλέποντας διόγκωση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων, κίνδυνο νέων λουκέτων για τους μικρομεσαίους και αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Επισημαίνει δε ότι απουσιάζουν οι δημόσιες επενδύσεις που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και τις δοκιμαζόμενες υποδομές στην Υγεία, στην Παιδεία και στο κοινωνικό κράτος.
Η αβεβαιότητα χαρακτηρίζει το προσχέδιο, ανακοίνωσε το ΚΚΕ, θεωρώντας δεδομένο ότι θα τροποποιηθεί στην πορεία, ενώ εκτιμά: «Σε κάθε περίπτωση τα σπασμένα και το 2021 θα φορτωθούν στον λαό που θα πληρώσει σημαντικά αυξημένα φορολογικά έσοδα που προβλέπονται να φτάσουν τα 53,705 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,558 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη αύξηση είναι 7,1% και θα προέλθει κυρίως από την έμμεση φορολογία και τον φόρο εισοδήματος».
«Το ψέμα κρατάει πάντα λίγο, αλλά οι συνέπειες των λανθασμένων πολιτικών επιλογών της κρατούν πολύ και πάντα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών» σχολίασε η Ελληνική Λύση.
ΠΗΓΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ FB: https://www.facebook.com/Κωνσταντινος Ισαακιδης Υποψ. Βουλευτης Α θεσσαλονικης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣΙΣΑΑΚΙΔΗΣ YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCnc1VQVVEM1yCaOClVgtBeQ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:https://www.e-synews.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου