Translate

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Περιβαλλοντική προστασία… Ι.Χ.

«Διόδια» στις προστατευόμενες περιοχές NATURA προωθεί η κυβέρνηση, μεθοδεύοντας μετά το Πάρκο Β. Σποράδων τη θέσπιση εισιτηρίου και στον Δρυμό του Ολύμπου! ● Προσφυγές εναντίον της απόφασης, ενστάσεις από τις δημοτικές αρχές και ενδιαφέρουσες καταγγελίες για τη μεθόδευση ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης μιας τεράστιας περιοχής που αντιστοιχεί στο 1,2% της ελληνικής επικράτειας.

Τι συνδέει άραγε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου με τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου; Εκτός του γεγονότος ότι είναι περιοχές ασύλληπτης ομορφιάς και τεράστιας σημασίας για την περιβαλλοντική ισορροπία στη χώρα μας, είναι επίσης περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, με αντίστοιχο καθεστώς αυξημένης προστασίας από την εθνική και την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι όμως και περιοχές στις οποίες η πρόσβαση ή απλή διέλευση θα απαιτεί την καταβολή εισιτηρίου και μάλιστα υπό ένα θολό καθεστώς ιδιωτικής διαχείρισης.

Η δυνατότητα επιβολής εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται μεν σε διάταξη του νόμου 4605/2019, με σκοπό την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για τους φορείς διαχείρισής τους και τους ΟΤΑ στην επικράτεια των οποίων περιλαμβάνονται. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο προωθείται από την κυβέρνηση παραπέμπει σε ακραία μορφή εμπορευματοποίησης και μάλιστα με μια διάσταση έμμεσης ιδιωτικοποίησης υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων που εκφράζονται μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως καταγγέλλουν πολίτες και φορείς της Αλοννήσου, όπου το μέτρο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Υπάρχουν δύο συναφείς εξελίξεις στο θέμα. Πρώτον, τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (3832, τεύχος δεύτερο) απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας που καθιερώνει εισιτήριο για κάθε είδους διέλευση από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ), για άτομα και σκάφη –με ελάχιστες εξαιρέσεις–, η καταβολή του οποίου ελέγχεται όχι μόνο από τους εργαζομένους του φορέα διαχείρισης του πάρκου, αλλά και «από εργαζομένους εταιρειών οι οποίοι έχουν αναλάβει αντίστοιχα καθήκοντα μετά από σχετική σύμβαση με τον Φ.Δ.».

Δεύτερον, στις 16 Δεκεμβρίου ο Οργανισμός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ και έχει τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία την εκπόνηση «εισηγητικής έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου». Η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε το έργο είναι η Green2Sustain και –προφανώς διόλου τυχαία– είναι η ίδια που συνέταξε το σχέδιο για την υπουργική απόφαση για το Πάρκο Αλοννήσου, έπειτα από ανάθεση της ΜΚΟ «Θάλασσα».

Η «Θάλασσα» ιδρύθηκε από τον εφοπλιστή Κ. Απόδιακο, που είναι και πρόεδρός της, και χρηματοδοτείται από τη ναυτιλιακή Blue Planet Shipping, μια από τις εταιρείες της εφοπλιστικής οικογένειας με ισχυρή παρουσία στα τάνκερ ξηρού φορτίου και στη διεθνή ναυτιλία. Η «Θάλασσα» τα τελευταία περίπου 15 χρόνια δραστηριοποιείται ως αρωγός της λεγόμενης Mom, όπως είναι το «υποκοριστικό» της «Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας».

Η Mom, με τη σειρά της, είναι η ΜΚΟ που έχει πιο στενά συνδεθεί με την ανάδειξη και προστασία της φώκιας Monachus monachus, διαχειριζόμενη από το 1990 μέχρι σήμερα προγράμματα μελέτης, διάσωσης και περιβαλλοντικής προστασίας που χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από ευρωπαϊκούς και κρατικούς πόρους, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά από τη MKO «Θάλασσα», τη ναυτιλιακή Blue Planet και άλλα ιδιωτικά ιδρύματα. Πάνω από το 85% των ετήσιων εσόδων της προέρχεται από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων, τα υπόλοιπα αποτελούν δωρεές και ενισχύσεις. Η «Θάλασσα», η Mom και οι συνεργάτες τους είναι πιθανότατα οι εταιρείες που μπορούν να ελέγχουν την είσπραξη των εισιτηρίων στο θαλάσσιο πάρκο, μαζί με τον φορέα διαχείρισης, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπουργικής απόφασης.

Εναντίον της απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος έχει ήδη ασκηθεί αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ομάδα πολιτών κατόχων ή χρηστών σκαφών, οι οποίοι υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι με τη θέσπιση εισιτηρίου διέλευσης πλήττεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Κι αυτό γιατί στην τεράστια θαλάσσια περιοχή 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περίμετρο 90 χιλιόμετρα –που αντιστοιχεί στο 1,2% της ελληνικής επικράτειας– στην οποία επιβάλλεται εισιτήριο διέλευσης περιλαμβάνονται και τμήματα εκτός επικράτειας (διεθνή ύδατα), για τα οποία η απόφαση προβλέπει εισιτήριο διέλευσης, ακόμη κι αν προορισμός δεν είναι το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου.

Η προσφυγή επικαλείται ως λόγους ακύρωσης, εκτός από την παραβίαση των διεθνών κανόνων ελεύθερης ναυσιπλοΐας, την υπέρβαση εξουσιοδότησης του νόμου για τη θέσπιση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, την παραβίαση των αρχών της αναλογικότητας και της ισότητας, το γεγονός ότι αντί κανονικής εισήγησης του αρμόδιου φορέα διαχείρισης (ΕΘΠΑΒΣ) υπάρχει μια εισήγηση που συνέταξε μια ιδιωτική εταιρεία μαζί με το σχέδιο ΚΥΑ (η Green2Sustain), αλλά και την έκθεση σε κίνδυνο όσων σκαφών, θέλοντας να αποφύγουν την καταβολή εισιτηρίου απλής διέλευσης, αναγκάζονται να επιλέξουν εναλλακτικές πιο επικίνδυνες διαδρομές, βορειότερα του θαλάσσιου πάρκου.

Μια δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ αναμένεται να κατατεθεί από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, στην οποία ανήκουν νησίδες εντός του θαλάσσιου πάρκου των Σποράδων, ενώ σοβαρές ενστάσεις σ’ αυτή την ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του πάρκου αναμένεται να διατυπώσουν τα δημοτικά συμβούλια Αλοννήσου, Σκοπέλου και Σκιάθου, ανησυχώντας για την επίπτωση στον τουρισμό.

Εκτός αυτών, στα γραφεία των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος αλλά και του φορέα διαχείρισης του πάρκου έχουν φτάσει επιστολές του Γιάννη Βλάικου, κατοίκου Αλοννήσου και παλιού μέλους της διοίκησης του φορέα (την περίοδο 2006-2009) με μια ενδιαφέρουσα αφήγηση της ιστορίας του πάρκου, αλλά και αξιοπρόσεκτες καταγγελίες για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται ακριβοπληρωμένος εξοπλισμός και υποδομή (αυτοκίνητο, παροπλισμένο σκάφος, βιολογικός σταθμός Γέρακα) και για το… άρωμα διαπλοκής που αναδίδουν οι μεθοδεύσεις στη διοίκηση του φορέα διαχείρισης την τελευταία δεκαετία, καρπός των οποίων, όπως καταγγέλλει, είναι και εν εξελίξει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του πάρκου με το πρόσχημα της προστασίας του.

«Το θαλάσσιο πάρκο είναι ένα ανοιχτό σύστημα θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων και κανείς δεν δικαιούται να στερήσει την ελεύθερη διέλευση, ελλιμενισμό και παραμονή σ’ αυτό», αναφέρει ο κ. Βλάικος, προσθέτοντας ότι κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν έχει θεσπίσει «εισιτήριο» στις προστατευόμενες περιοχές του.

ΠΗΓΗ: efsyn


ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ.

21.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

21.1. Το γήινο περιβάλλον λειτουργεί κάτω από συνθήκες νομοτέλειας οι οποίες αποδίδουν στα ανθρώπινα όντα έναν τεράστιο σεβασμό που δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο γένος να διαβιώνει στις πιο άριστες συνθήκες. Ότι είναι χρήσιμο στον άνθρωπο παρέχεται σε πλήρη αφθονία. Το νερό, το οξυγόνο, οι καρποί της γης μας, τα πολύτιμα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην γη μας, η κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, η κάλυψη της αισθητικής προσφέρονται αφειδώς από το περιβάλλον μας.
21.2. Είναι αυτονόητο εφόσον το αντιλαμβανόμαστε να τρέφουμε και να εκδηλώνουμε με πλήρη αμοιβαιότητα τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον μας. Ο απόλυτος σεβασμός προς το περιβάλλον μας αρχίζει με την επαφή που χρειάζεται ο άνθρωπος να έχει με αυτό. Οι περιγραφές της γραμματείας μας είναι ότι οι άνθρωποι ήταν στο παρελθόν σε μεγάλη επαφή μαζί του σεβόμενοι τα θεία δώρα. Όταν διάβαιναν ποταμό έπρεπε πρώτα να καθαριστούν και το διάβαιναν πάντα καθαροί. 
21.3. Τα μνημεία που μας άφησαν είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της φύσης. Όπως οι μυκηναϊκοί τάφοι, οι πυραμίδες, οι ναοί και οι κατοικίες.
21.4. Η Ελλήνων Πολιτεία θα αποδίδει το σεβασμό της προς το περιβάλλον με την αρμόζουσα επαφή του ανθρώπου με αυτό. Στις σύγχρονες συνθήκες ότι κατασκευάζεται και δημιουργείται θα γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.
21.5. Οι οικισμοί θα είναι προσαρμοσμένοι και με σεβασμό στο περιβάλλον με όλα τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
21.6. Απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων και η ενδυνάμωση της περιφέρειας καταργώντας σχεδόν την διαβίωση του ανθρώπου σε μεγαλουπόλεις με φυλακές ψυχών και σωμάτων.
21.7. Ο άνθρωπος θα ξαναμάθει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, τι υπάρχει γύρω του, τι συμβαίνει γύρω του, τα συμπαντικά δρώμενα και θα συμμετέχει σε αυτά σαν αναπόσπαστο τμήμα τους.
21.8. Η ενέργεια έχει δοθεί στους ανθρώπους ως θείο δώρο και θα πρέπει να ενσωματώνεται στη δομή της πολιτειακής δράσης με αποδοτικούς πρωτοποριακούς τρόπους.
21.9. Η ενέργεια θα παύσει να είναι στοιχείο εκμετάλλευσης και πλουτισμού των επικυρίαρχων και θα παρασχεθούν από την Ελλήνων Πολιτεία προς τους πολίτες ενέργειες απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον σε τιμές που να αντιπροσωπεύουν μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων διανομής.
21.10. Όπως επίσης και το νερό ως θείο δώρο θα διανέμεται στους πολίτες μόνο με το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς του (συντήρηση δικτύου διανομής).
21.11. Σε αυτό το περιβάλλον ο άνθρωπος θα τρέφεται μόνο με τους αυθεντικούς καρπούς της γης που έχουν δοθεί γι’ αυτόν και όχι μεταλλαγμένα, τροποποιημένα, κακοποιημένα με χημικές διαδικασίες τρόφιμα και παράγωγα τροφίμων.
21.12. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει την απόλυτη ταύτιση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ!!!
ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.

  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ FB: https://www.facebook.com/Κωνσταντινος Ισαακιδης Υποψ. Βουλευτης Α θεσσαλονικης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣΙΣΑΑΚΙΔΗΣ YOUTUBE:https://www.youtube.com/channel/UCnc1VQVVEM1yCaOClVgtBeQ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:https://www.e-synews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:                                  https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:                                            https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου