Translate

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Νέα NAVTEX από την Αγκυρα - Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis



Nέα ναυτική οδηγία εξέδωσε η Άγκυρα ως απάντηση στην αντι-Navtex της Αθήνας κι αφού το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε παράνομη την έκδοση της πρώτης, πρωινής, τουρκικής Navtex εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Oruc Reis, συνοδευόμενο από μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης δυνάμεις του Ελληνικου Πολεμικού Ναυτικού. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ενώ κάθε περίπου 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή.

H δεύτερη Navtex της Άγκυρας αναφέρει ότι τα τρία πλοία ORUÇ REİS, ATAMAN και CENGİZ HAN εκτελούν σεισμικές έρευνες στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» για λογαριασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρει πως το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα πραγματοποιήσει τη νέα του αποστολή προαναγγέλλοντας «εργασίες στη Μεσόγειο» που «θα συνεχιστούν απρόσκοπτα» με σκοπό την «ενεργειακή ανεξαρτησία» της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. «83 εκατομμύρια Τούρκοι είναι μαζί σου» καταλήγει το μήνυμα.

Ωστόσο, φανερώνοντας και τις προθέσεις του, που δεν είναι άλλες παρά η επιβολή της ατζέντας του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», σε μια σύντομη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της.


Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Η απάντηση της Αθήνας

Από ελληνικής πλευράς ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ως απάντηση Navtex και ανακοίνωσε πως ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ τονίζει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα καλούνται οι ναυτιλομένοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Στο Μαξίμου συγκλήθηκε σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ και όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα». Επίσης, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ενεργοποιήθηκε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικού Επιτελείου (ΣΑΓΕ) με πληροφορίες προερχόμενες από στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν πως έχουν ανακληθεί μερικώς οι άδειες των αξιωματικών.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι αυτή που εγκαταλείπει το διάλογο πριν καν ξεκινήσει και «καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδο τακτική απόπειρας δημιουργίας δημιουργίας τετελεσμένων».

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας. Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και τονίζει:

«Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

ΠΗΓΗ TVXS


Κυβέρνηση... περιορισμένης ευθύνης

Ηγέτες κατωτεροι των περιστασεων 

Μια Ελλάδα έρμαιοι στις διεκδικήσεις των γειτόνων της...



ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΩΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ!!!

ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.

  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ FB: https://www.facebook.com/Κωνσταντινος Ισαακιδης Υποψ. Βουλευτης Α θεσσαλονικης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ YOUTUBE:   https://www.youtube.com/channel/UCnc1VQVVEM1yCaOClVgtBeQ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:https://www.e-synews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:                                        https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:                                                https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου