Σύμφωνα με διαρροή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Το Μαξίμου αναφέρει ότι η υπεύθυνη της κυβέρνησης για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ελένη Σουρανή, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Ο Γερμανός διπλωμάτης κάλεσε και τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος και έδωσε το «παρών».
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση, παρά μόνο επαναλαμβάνουν την γραμμή του Μαξίμου ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημειώνουν.
Ο Τσαβούσογλου έβγαλε το... ρεπορτάζ
Είχε προηγηθεί η επιβεβαίωση για τη συνάντηση από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε για την τριμερή στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του, σήμερα το μεσημέρι.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε ραντεβού στο Βερολίνο και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Αθήνα.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο. Γνωρίζετε ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται με τη σειρά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο δημοσίευσε πρώτα την κυβερνητική διαρροή και μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, παρότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε μιλήσε αρκετές ώρες νωρίτερα.
«Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος. Με διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Εμείς συμφωνούμε για συνεργασία και διαμοιρασμό αλλά είμαστε εναντίον στη μονομερή επιβολή κυρώσεων. Δεν θα λυγίσουμε σε αυτό. Έχουμε και αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση αλλά και με αυτή την έννοια έχουμε και ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας».
Ναι μεν αλλά από Δένδια
Για την τριμερή ρωτήθηκε σήμερα το βράδυ και ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Star παρέπεμψε στην σχετική ενημέρωση κυβερνητικών πηγών και είπε πως είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές υπηρεσιακών παραγόντων, διαμηνύοντας μέχρι εκεί όμως. «Αν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω»
Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης;
Η εν κρυπτώ αυτή διπλωματική κίνηση, όμως, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει για το τι συζητήθηκε στην τριμερή.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για μυστική συνάντηση, την ώρα που βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. «πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες».
Χαιρετίζει μεν την αλλαγή στάσης από τον πρωθυπουργό, όμως τον καλεί να ενημερώσει την αντιπολίτευση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
1.0 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1.1. Η Ελλήνων Πολιτεία θεωρεί το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές Υπηρεσίες ως κρισιμότατο κλάδο υπηρεσίας προς το Κράτος. Είναι αναγκαίο να γίνει ανασύνταξη, αναβάθμιση και ανασυγκρότηση όλων των υπηρεσιών του κλάδου.
1.2. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με όλες τις Πρεσβείες οι οποίες είναι τμήματα μικρά της μητέρας Ελλάδος. Αυτοί που θα υπηρετούν σε όλες τις οργανικές και διοικητικές θέσεις είναι υποχρεωτικό να έχουν Ελληνικό DNA και να είναι ορκισμένοι για την υπέρ του Έθνους μας υπηρεσίες τους.
1.3. Είναι υποχρεωμένοι να ασκούν διαφήμιση του Έθνους για όσα έχει δώσει στον πλανήτη μας όπως την γνώση, την τεχνογνωσία, την τεχνολογία, τις επιστήμες, την πολιτική, τα μαθηματικά, την τέχνη, τη γλώσσα, την φιλοσοφία κλπ.
1.4. Είναι καθήκον τους η συνεργασία με φορείς άλλων κρατών για την προβολή αυτών που έχει προσφέρει ο πολιτισμός μας διαχρονικά.
1.5. Είναι καθήκον τους να ανακαλύπτουν τομείς – συνθήκες συνεργασίας που θα αποβαίνουν προς όφελος των άλλων κρατών αλλά κυρίως του Ελληνικού.
1.6. Είναι καθήκον τους με τις συνεργασίες αυτές να προβάλλουν την Ελλήνων Πολιτεία σε ολόκληρο τον πλανήτη για την θέση που έχει ο άνθρωπος μέσα σε αυτήν.
1.7. Ένας άλλος τομέας που θα δραστηριοποιηθούν μέσω των εμπορικών ακολούθων είναι να προωθούν τα ελληνικά αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα στη χώρα που είναι διαπιστευμένοι.
1.8. Η Ελλήνων Πολιτεία θα διαθέσει όσα κεφάλαια χρειάζονται για να αποκτήσει ιδιόκτητα κτίρια που θα στεγάζονται οι τοπικές υπηρεσίες και πρεσβείες της χώρας μας.
1.9. Οι Διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν καθήκον να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για τα κληρονομικά δικαιώματα που έχει το Έθνος μας σε οτιδήποτε βρίσκεται στην επικράτεια τους και είναι κατασκευασμένο από τους προγόνους μας.
1.10. Όπως επίσης είναι καθήκον τους η εύρεση τέτοιων κληρονομιών που βρίσκονται στο εξωτερικό και η διεκδίκηση ως πνευματικό ή κληρονομικό δικαίωμα του Έθνους μας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ FB:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCnc1VQVVEM1yCaOClVgtBeQ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:https://www.e-synews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου