Translate

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Άρθρο κόλαφος του Guardian για την κυβέρνηση: “Αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος”!

Νέα κυβέρνηση: Αυτοί είναι οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη | Έθνος

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, δημοσιεύει άρθρο για το σκάνδαλο όπως εξελίσσεται της χρηματοδότησης ΜΜΕ, μέσω της “καμπάνιας” για τον κορονοϊό. Η εφημερίδα αφού επισημαίνει την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης σε υγειονομικό επίπεδο, αγγίζει το μέγα θέμα που έχει προκύψει με το πως μοιράστηκαν εκατομμύρια σε ελληνικά ΜΜΕ. Τα όσα αναφέρει δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την κυβέρνηση:
“Υπάρχει και η άλλη πλευρά της προφανούς επιτυχίας στη διαχείριση του Covid 19. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να προχωρήσει  σε αδιαφανείς και αμφισβητούμενες συμφωνίες που έχουν να κάνουν με δημόσιο χρήμα. Μια σειρά αποκαλύψεων έχει επηρεάσει τη φήμη της κυβέρνησης. Και ενώ η οικονομία σημειώνει άνοδο, η προσέγγιση της κυβέρνησης στη διαχείριση του  δημόσιου χρήματος  δύσκολα θα δώσει στους Έλληνες  αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη”, γράφει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι “οι απ΄ ευθείας αναθέσεις και η μεταφορά διαχείρισης των μέτρων οικονομικής στήριξης για τον Covid-19 σε ιδιωτικές εταιρείες θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης”.

Το άρθρο του Guardian συνεχίζει:
“Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να παρέμβει για να ακυρώσει ένα χρηματοοικονομικό πακέτο 190 εκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν  σε εταιρείες για τη διαχείριση ενός προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης για τους αυτοαπασχολούμενους.  Μετά από έρευνες αποκαλύφθηκε ότι πολλές από τις εταιρείες που ενέκρινε το Υπουργείο Εργασίας να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες ήταν, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, «άμεσα συνδεδεμένες» με το κυβερνών κόμμα… Επτά εταιρείες θα μοιράζονταν  36 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την ακύρωση του προγράμματος , το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε άμεσα τα χρήματα και τις παροχές.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τον  Covid-19, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ δόθηκε απευθείας σε μια ιδιωτική εταιρεία. Τα κριτήρια για τον καθορισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επιλέχθηκαν για να προβάλλουν το υλικό της καμπάνιας εισπράττοντας τα χρήματα, δεν έχουν διευκρινιστεί. Η εφαρμογή του προγράμματος από μια ιδιωτική εταιρεία σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση να  δώσει πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των χρημάτων στο δημόσιο μητρώο διαφάνειας. Παρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες του προγράμματος.
Στο επίκεντρο της αυξανόμενης κριτικής βρέθηκε και  το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου…  Αναφερόμενο τόσο στην εθνική ασφάλεια όσο και στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid-19, το υπουργείο προχώρησε σε απ΄ ευθείας αναθέσεις  συμβάσεων, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ισχυρίζεται ότι αυτές οι συμφωνίες είναι «εμπιστευτικές». Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που της επιτρέπει να εγκαταστήσει αυτό που οι βουλευτές της ΕΕ περιέγραψαν ως «μυστικό ταμείο» στο υπουργείο μετανάστευσης για λόγους εθνικής ασφάλειας. Έχει αναφερθεί ότι τα σχετικά έγγραφα του υπουργείου θα καταστρέφονται τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.
Μέχρι στιγμής η έλλειψη διαφάνειας της Ελλάδας σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της έχει περάσει απαρατήρητη εκτός των συνόρων της. Αλλά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης από τον  Covid-19, μέσω του οποίου   32 δισ. ευρώ προορίζονται για την Ελλάδα , αυτό δεν θα παραμείνει έτσι.
Την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόταση οικονοκμική ανάκαμψης και ενώ η κυβέρνηση  του Μητσοτάκη πανηγύριζε , αποκαλύφθηκε το εμπιστευτικό έγγραφο ενός διεθνούς οργανισμού σχετικά με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών του Υπουργείου Μετανάστευσης. Το έγγραφο προέβαλε σοβαρούς ισχυρισμούς σχετικά με κακή διαχείριση κεφαλαίων, υπερτιμολόγηση συμβάσεων και έλλειψη προγραμματισμού…
.
Η εντύπωση ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται μα λάθος τρόπο τα κονδύλια  ενώ ζητά από εκατομμύρια επιχειρηματίες και εργαζόμενους να αιμορραγούν δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση χρειάζεται ηθική επιβεβαίωση για την επιβολή δύσκολων αποφάσεων. Και παρόλο που αυτά τα σκάνδαλα δεν έχουν συγκλονίσει ακόμη το κοινό, καθώς η ύφεση διογκώνεται, θα αποκτήσουν νέα σημασία”.
Και το άρθρο κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταλήγει:
“Δεν υπάρχει έλλειψη προκλήσεων για το μέλλον για την Ελλάδα, είτε πρόκειται για τον κορονοϊό,για την  οικονομία ή ακόμη και τη γεωπολιτική. Η ελληνική κλεπτοκρατία, όπως είχε πει το 2015 ο πρώην Γερμανός αντιπρόεδρος, «λεηλάτησε τη χώρα για χρόνια», ενώ η ΕΕ «απλά τους παρακολούθησε να το κάνουν». Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται ότι λίγα έχουν αλλάξει.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η διαχείριση των  32 δισ. Ευρώ θα γίνει υπό την εποπτεία του. Πρέπει να ξεκινήσει φέρνοντας την κυβέρνησή του στη  σωστή γραμμή διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών πριν μια κρίση εμπιστοσύνης γίνει ακόμη μεγαλύτερη απειλή από την ίδια την πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου